Friday, 11 January 2013

blog oh blog


blog? dulu blog ni aku pandang sepi je bila kawan-kawan aku suruh buat blog.. kata mereka, kita budak penulisan kene ada blog..wajib!! haha..wajib oke.. aku tak nafikan blog banyak bagi manfaat dan kebaikan kat aku bila aku dah mula tulis blog.. kenapa bila aku sedih aku akan teringat kat blog ekk..hurrmm, mungkin sebab kat sini aku boleh luahkan segala isi hati dan perasaan aku kot walaupun tak semua dan orang boleh baca.. macam la aku kisah kan walaupun ada yang baca.. hihi :p

memang sekarang dan saat ini aku tengah fefeeling sedih oke..haha.. tapi tergelak tu still ada sebab aku cuba untuk hiburkan hati aku balik.. biasalah, bila kita sedih kita akan cari sesuatu untuk hiburkan hati kita..

macam aku, bila aku sedih aku akan cari satu lagu jiwang-jiwang dan ayat yang meleleh-leleh yang boleh buat aku bergenang air mata dan menangis.. haha.. tapi serius, bila kita menangis ibarat kita keluarkan semua masalah yang kita hadapi dan simpan selama ni.. kita akan rasa selega-leganya.. tak percaya, korang nangis la baru tau aku tipu ke tak..hihi.. bila aku menangis aku selalu bagitau kat diri aku macam ni


           menangis lah sepuas-puas hati ko aishah.. lepas tu jangan menangis lagi..
           tapi segera
 bangkit sebab ko tak bersendirian 


tapi macam aku bagitau laa, lain orang lain diorang punye cara macam mana nak hiburkan dan tenangkan balik hati dia.. 










Tuesday, 11 December 2012

abah...

           tadi petang aku sempat kol abah untuk tanya khabar dia.. sayu je hati aku bile dengar suara abah.. terubat dan hilang sikit rindu dan perasaan risau aku kat abah.. bagi aku abahku adalah lelaki yang paling aku hormati, segani dan takuti sejak dari aku kanak-kanak, sekarang dan selamanya. dulu masa aku kecik, abah sangat garang tapi tak pernah pulak aku kene rotan walaupun masa tu aku nakal sangat.. tapi sekarang, bila aku dah dewasa aku rindu pulak untuk dimarahi.. tambah-tambah sekarang, bila abah aku dah sakit dan disahkan menghidap penyakit kanser paru-paru tahap 4. 

sekarang dia dah tak bermaya untuk bercakap, apatah lagi untuk menegur dan memarahi aku kalu aku ada buat salah.. sedih hanya Allah je yang tahu, bila aku dapat tahu pasal penyakit abah aku.. bertambah sedih bila abah aku tak nak bagitahu pasal penyakit dia kat aku pada mulanya.. :'(

setiap kali aku kol abah, mesti aku akan dengar abah batuk-batuk dan sesak nafas setiap kali nak mengeluarkan kata-kata..

hari tu, masa aku dalam bas untuk bertolak balik ke shah alam, aku kol ma aku sebab masa tu ma kat hospital temankan abah aku sebab abah kene tahan kat hospital kerana paru-paru berair (disahkan kanser paru-paru berair) aku sengaja tak nak kol abah aku.. bukan aku tak nak cakap dengan abah, tapi sebab aku tak cukup kuat untuk dengar suara dia yang tengah lemah dan sesak nafas. tapi abah aku pulak yang jawab panggilan aku...

ni antara perbualan aku dengan abah aku...

                    aku    : assalamualaikum
                    aboh  : waalaikumussalam
                    aku    : laaa.. aboh, ingat ma yang jawab. mana ma? (cuba kawal suara 
                               aku sebab sebak dengar suara abah yang sangat perlahan dan
                               lemah)
                    aboh  : ada ni tepi aboh.. saje aboh nak cakap ngan ishah.
                    aku    : ohh, ishah dah naik bas ni. saje telefon nak bagitau.
                    aboh  : yea..ishah hati-hatilah kat sana. ishah maafkan aboh kalu aboh 
                               ada salah dan silap.. mane tahu takot tak sempat aboh nak mintak 
                               maaf  ngan ishah
                    aku    : (senyap.. hanya mampu menahan sebak dan mengalirkan air mata)

                                                            --------------------------------

bila aku ingat balik perbualan aku dengan abah aku, mesti aku akan sedih dan mengeluarkan air mata. apa yang aku takut sekali, bila aku terpaksa bersedia untuk kehilangan abah aku nanti.. cuma, aku tak tahu cepat atau lambat.. dan aku berharap, aku yang pergi dulu, sebelum abah dan ma aku yang pergi.

bagi aku, abah aku adalah lelaki yang terhebat pernah aku jumpa dan kenali dan tiada siapa dapat menggantikan abah aku untuk selama-lamanya... ishah sayang abah sangat-sangat :'(



Monday, 10 December 2012

Bersendirian...

        hurrmmm... kadang-kadang aku nak tergelak je bila orang tanya aku soalan macam ni.. tak sunyi ke bersendirian?tak bosan ke? tapi satu je yang akan aku jawab bila aku diajukan dengan soalan macam tu.. aku akan jawab, aku tak keseorangan aku ada ramai orang yang sayangkan aku dan sentiasa bersama aku susah dan senang...


kalu sape-sape yang baca ni, mesti akan salah faham.. maaf, aku bercakap pasal aku oke, bukan bf tau. aku tak tau kenapa hati aku tiba-tiba terusik sedikit dengan teguran daripada seorang kawan aku sewaktu aku chat dengan dia kt facebook baru-baru ni..ni antara perbualan aku dengan dia


               dia    : ko ni memang tak de kawan baik ek kat puncak

               aku   : (terkejut dan tegelak-gelak) haha, sape cakap aku tak de kawan ni
               dia    : yelaaa, aku tengok kau asyik sorang2-sorang je kat puncak ni. pergi
                          kelas pun sorang-sorang. time aku jumpa atau terserempak 

                          dengan ko pon, ko sorang-sorang..kesian giler aku tengok ko..
                           sumpah aku kesian sangat

               aku   : haha..zzzzzzzzzzzzzz (hanya mampu tergelak sebab malas nak explain)


berbalik dengan apa yang aku nak ceritakan.. sorang-sorang? bersendirian? bagi aku benda tu tak menjadi masalah langsung kat aku sebab aku dah biasa sorang-sorang. memang aku tak nafikan masa mula-mula masuk semester tiga hari tu aku rasa lost giler sebab aku sorang-sorang. sedih, nak menangis, putus asa, kecewa semua aku rasa waktu tu sampaikan pernah terlintas di fikiran aku untuk berhenti belajar.. terukkan aku ni. tapi sekarang, bila ingat balik aku rasa nak tergelak pulak sebab pernah terfikir sampai macam tu.. macam la aku sorang je yang ada masalah kan.

bila aku sedih dan nak menangis aku selalu pujuk hati aku dengan kata-kata macam ni

                     aishah, kau kat sini bukan sorang-sorang tau. kau ramai je kawan yang
                    nak kawan dengan kau. tapi ingat, jangan terlalu rapat.
                    kawan je dengan semua orang.



tu je yang mampu aku pujuk hati aku bila aku sedih. sape cakap aku sorang-sorang dan tak de kawan, maksud aku kawan baik. kalau nak tahu, bila aku sorang-sorang aku lebih ramai kawan  sebab aku tak stick kat sape-sape dan aku bebas untuk berkawan dengan sape-sape yang aku suka. aku tak mintak pun sape-sape untuk kesian atau simpati dengan aku bila aku dilihat jalan sorang-sorang. langsung tak nak oke, sebab aku kuat je.


lagipun ,masa aku kerja part time dulu masa sem dua dan tiga kat giant, aku pergi keje dan balik keje pun sorang-sorang walaupun waktu tu dah pukul 10 malam dan sorang-sorang kat bus stop. jadi kenapa aku nak takut kalu aku sorang-sorang pon.. 


hurrrmmm..memang aku tak nafikan, memang best ada kawan baik ni..semua benda kita boleh share dan cerita tapi bagi aku, biarlah aku tak de kawan baik daripada ada sebab kadang-kadang pengalaman yang lampau tu la yang mengajar kita supaya lebih berhati-hati pada masa akan datang dan pengalaman jugaklah yang akan mendewasakan kita. :-)




Saturday, 8 December 2012

Housemate 3A14

cepatnya masa berlalu..rupa-rupanya dah nak habis sem tiga dah...maknanya dah hampir setahun lebih jugak la aku tinggal satu rumah dan berkawan dengan diorang ni, walaupun macam-macam yang berlaku dalam tempoh tu..hurmm, disebabkan aku ni dah malas sangat nak buat assignment jadi aku merajinkan diri la untuk bukak blog..tup-tup datang idea untuk bercerita pasal budak-budak umah aku yang perangainya tak payah cakap la kan macam mana kan..hihi..tiba-tiba nak jadi mak jemah kat sini..haha..
oke, jom aku kenalkan muka-muka budak rumah aku yang tersangat-sangatlah aku sayang dan kadang-kadang buat aku menyampah dan naik angin satu badan..hihi


                                  tada...nilah muka-muka budak umah aku, yang comel ada,
                                                  garang ada, chubby pun ada. hihi... :-)




comel-comel kan budak-budak umah aku..saje je nak puji diorang sebelum aku mengulas lanjut pasal mereka ni..ehem-ehem, nampak tak disitu yang sebenarnya ada udang disebalik batu pujian aku tadi tu..haha

sekarang tibalah masanya untuk aku kenalkan mereka satu persatu k :p



                                   kenalkan ni fafaz..tapi aku ubah nama dia jadi fufuz..kihkih..dalam ramai-ramai budak umah aku, dialah yang paling aku sayang walaupun kadang-kadang ada kata-kata dia yang buat aku terasa hati..tapi terasa tu sekejap je laaa..


                                       yang ni pulak nanad dan aku juga tukar namanya
kepada nunud..best kan nama-nama yang aku tukar..haha.. sebenarnya tak de benda sangat aku nak cerita sal nunud ni..tapi aku nak pesan awal-awal tau, jangan sesekali terpedaya dengan muka lembut dia ni sebab suara dia hanya aku dan budak umah je tau betapa kautnya suara si nunud ni...haha



                                                        yang ni pulak azzi namanya..
dalam ramai-ramai budak umah dia yang paling bongsu tau, tapi mulut dia adoi mengalahkan kakak yang lain kadang-kadang tu..tapi nak buat macam mana sebab nama pun dah bongsu, so perangai pon macam budak-budak la...huhu


alamak, tangan aku dah lenguh laaaa :(
oke, aku dah tak rajin nak menaip dan nak cerita detail sal semua orang, penattttt k..


                               kenalkan ni Nadirah merangkap my business partner..hihi :-)


                                    yang agak chubby dan comel ni Hanis namanya :-)


                                                 yang selalu senyum ni hanim namanya..
                           kalau korang nak tau, dia penakut walaupun garang..haha :p


                                                         dan ini ialah ummie :D

fuhhh! penatnya menaip dan memerah otak pagi-pagi hari ni..oke, dah malas nak menaip panjang-panjang..sori lah sebab tak banyak yang boleh aku ceritakan sebab tak larat lorrr..huhu..next time la plak k..haha :p ..good night uolssss :-)






Tuesday, 4 December 2012

semester tiga yang memenatkan

kejapnya masa berlalu.. tup tup dah sem tiga dah.. aku pon tak tau ape yang dah aku belajar semester ni sebab banyak sangat assignment yang diberi dan kene buat pada masa yang sama.. haha.. nampak tak disitu yang aku ni tak berapa nak rajin buat assignment sem ni.. tapi serius sem ni banyak gegiler assignment.. adoi.. bayangkan semua assignment nak kene submit dalam masa yang terdekat je.. semua terasa tau sebab assignment banyak sangat.. penat, tak cukup tidur, nak menangis, malas dan banyaklah lagi alasan yang aku cipta bila dah malas nak buat assignment ni.. hihi.. nak target pointer tinggi pon takut.. ape yang tak takotnye, bile dah pemalas macam ni kan.. tapi, malas-malas pon still jugak aku buat sebab penakot dalam diri tu still ada lagi.. takot sangat pointer jatuh.. jadi, kene la buat-buat rajin walaupun dalam diri tu malasnya hanya aku je yang tau..haha.. oke, aku dah tak tau ape lagi yang aku nak meroyan.. bye :-)

Saturday, 15 September 2012

Hanya kenangan

semua dah tak sama macam dulu..semua dah berubah..perasaan, persekitaran, kawan, semangat dan terutama sekali family aku...dalam sekelip mata, semuanya hilang dan ditarik.. sedih, kecewa, takut semua aku rasa sekarang.. semuanya berubah saat abah sakit.. semangat aku hilang dalam sekelip mata dan seolah-olah aku rasa dah tak perlukan apa-apa lagi melainkan family dan abah sekarang ni...tapi, aku tau Dia tak akan memberi seseorang hamba tu dugaan dan ujian kepada kite kalu kite tak mampu.. dan insyaallah aku akan belajar untuk sentiasa kuat, ketawa dan tersenyum walau sesukar mana pun ia...walaupun tanpa mereka yang pernah aku miliki suatu masa dahulu.. :-)

Sunday, 20 May 2012

Best friends

kawan baik?hurrm, dulu sebelum masuk uitm ni terfikir jugak siapa la yang akan jadi kawan baik aku lepas ni..takut jugak kalau tak de sape-sape yang tak nak kawan ngan aku..poyo je ayat kan..hihi.. tapi, akhirnya aku jumpa dengan tiga orang perempuan ni.. fara, rin ngan ety..tak sangka yang diorang akan jadi kawan baik aku sebab diorang ni sangat-sangatlah kepala yang gila-gila dan sangat sporting..tambah-tambah si ety tu..haha..walau macam mana buruk dan baiknya diorang ni, aku tetap sayangkan diorang.. :-)


                                             kenalkan ni adik aku yg comel.. Fara



                                  ni pulak ety ngan rin..bagi aku diorang kakak yang sangat
                                awesome dan sentiasa ada time aku perlukan diorang... :-)